BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

dinsdag 8 oktober 2013

Zestien procent méér seminaristen in de Verenigde Staten

Het aan­tal seminaristen in de Verenigde Staten zit in de lift. Momenteel zijn er 3.694 sem­i­nar­is­ten in de Amerikaanse groot­sem­i­nar­ies, een toe­name met 16 pro­cent in vergelijk­ing met 1995. Dat meldt RKT.

Het aan­tal priesters in de Verenigde Staten is de jong­ste decen­nia gevoelig gedaald. Ook heel wat parochies zijn opge­heven.

In Europa bli­jft het aan­tal seminaristen verder dalen, zelfs in de uit­ge­spro­ken Katholieke lan­den als Polen en Spanje. Ook het niveau van de seminaristen daalt.

Bron: RKnieuws.net

Hoe zou het komen dat het aantal seminaristen in Europa blijft dalen?

OMDAT 'DE GEEST VAN HET CONCILIE' HIER HARDER WAAIT!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ter verduidelijking:

Wanneer je 1000 seminaristen hebt, en je verliest 50%, hoeveel houd je er dan over?

Wanneer je 500 seminaristen hebt en hun aantal stijgt met 50%, hoeveel heb je er dan?

Het toepassen van percentages om de grootorde van het herstel na een terugloop te illustreren is altijd misleidend. Herstel is altijd moeilijker dan afbraak. Zo ook met een economie die opeens 20% verliest. Hoe hard moet men werken eer men terug aan het pre-crisis niveau is? Een economie die 26% groeit? In welk sprookje heb ik dat nog eens gehoord?

In België met 5 nieuwe priesterroepingen is de situatie schrijnend. Zelfs met een hypothetische toename van 50% per jaar (samengestelde interest) zal het nog 20 jaar duren eer we genoeg priesters opgeleid hebben om elke Vlaamse parochie van een pastoor te voorzien.

En wat is de gemiddelde leeftijd van een pastoor vandaag de dag? De meesten staan op sterven. Zelfs een absurd grote toename zal niet voldoende zijn om te Kerk in Belgie te herstellen.

Iemand die nog over herstel praat is onverantwoord en verdient een klap in het gezicht. Herconstructie is woord dat op eenieders lippen zou moeten liggen.
---
Een tweede manier om de grootorde van het probleem in België te illustreren is door de verschillen in kerkgang en priesterroepingen als een percentage van de bevolking uit te drukken:

5% van Belgen gaat regelmatig naar een katholieke mis = 550.000 Belgen → 5 priesterroepingen: 1 roeping per 110.000 kerkgangers.

24% van Amerikanen zijn katholiek, waarvan 43% regelmatig naar de mis gaat = 32.6 miljoen Amerikaanse katholieken → 3.694 priesterroepingen: 1 roeping per 8800 kerkgangers.

Dat zijn nogal een verschillen niet?

Indien we Vlaanderen met Wallonië vergelijken, is het in Wallonië nog erger. Wallonië is trouwen het meest-vrijdenkend en seculiere gebied in Europa. Nog goddelozer dan Zweden, en dat is prestatie.
---
Dit brengt mij tot een laatste opmerking:

We kunnen de schuld voor de terugloop in de Kerk in België niet uitsluitend op de bisschoppen schuiven. De Belgische constitutie is één van de meest vrijzinnige ter wereld. Het effect op de bevolking is navenhand:

37% van de Belgische bevolking gelooft in ‘een’ god. 31% gelooft in ‘een’ levenskracht of een opperst zijnde (vrijmetselarij) en 27% is atheïst.

En welk percentage moslims gaat regelmatig naar de moskee? 6% van de Belgische bevolking is islamitisch. Indien het bezoek aan een gebedsplaats de barometer is voor de schaal van een religie zal Islam zo ongeveer even groot zijn als katholicisme. Dat maakt België nog geen Islamitisch land want die 31% vrijmetselaar zijn de grootste ‘god’sdienst.

Maar niet getreurd, België is één van de zwaarste gevallen ter wereld. Daar hebben Belgen lak aan, maar de Kerk is groter dan België alleen en België is maar een klein land.

Anoniem zei

Of nog anders gezegd:

In Amerika is er 1 priesterroeping per 86000 inwoners van een overwegend protestants land, (België haalt die proportie niet eens onder haar kerkgangers)

Terwijl er in België 1 priesterroeping is per 1.2 Miljoen inwoners van een (voormalig) overwegend katholiek land. Opnieuw een grootorde verschil van 14x.

Ik ben nu mijn argument iets te hard door aan het drukken, maar de verschillen zijn zo groot dat ik echt versteld sta.

Anoniem zei

3694 is wel het totaal aantal seminaristen, waar in België toch veel meer dan 5 seminaristen zijn (90 in 2012).

Dus in België, als de berekening gevold wordt : 90 per 110000 = 1 per 8100 kerkganers.

Dus zelfde statistiek als in de VS.

Verder klopt het wel dat Wallonië zeer seculier is (ik ben zelf Waal, uit Luik). Maar toch zijn er al jaren veel meer seminaristen dan in Vlaanderen.

Groetjes,

Elvis

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------