BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

vrijdag 27 september 2013

Gazet van Antwerpen - 02/02/2010 - "Brugse bisschop Roger Vangheluwe wil geen buitenlanders als priester" = de "Vangheluwe-doctrine"

Roger Vangheluwe, bisschop van Brugge, wil niet weten van Poolse of Afrikaanse priesters. Er is nochtans een tekort aan priesters in zijn bisdom.

"Buitenlanders zijn geen optie om het tekort aan priesters op te vangen in West-Vlaanderen. Ik weet dat het elders gedaan wordt, maar ik vind het geen goede zaak om Afrikanen of Polen hier als priester aan de slag te laten gaan", aldus Vangheluwe (73).

"Ik krijg vaak de vraag van Polen om hier als priester te komen werken", zegt Vangheluwe over het tekort. "Ook uit Afrika zijn er geregeld mensen die me contacteren. Maar ik wimpel dat af. Die Afrikaanse priesters kunnen in hun thuisland veel nuttiger werk leveren dan bij ons."

"En wat is de motivatie van die mensen? Onze kerk redden of naar België komen omdat we het hier beter hebben dan daar? Ondertussen is het aantal aanvragen al flink verminderd, omdat ze weten dat ik toch neen zeg."

Hans Geybels, [de woordvoerder van Godfried 'Kardinaal' Danneels], geeft Vangheluwe gelijk. ‘Wij zeggen ook: liever niet', zegt Geybels. ‘Een priester uit Afrika weghalen om hem hier aan de slag te laten gaan, berokkent meer schade dan dat je er goed mee doet. Vaak zijn de priesters de enige opgeleiden van hun dorp of stad. Moet je die daar dan laten vertrekken? Bij de Polen speelt vooral het cultuurverschil. Polen is een zéér katholiek land. Als die dan in een geseculariseerd land als België aan de slag gaan, zijn ze vaak binnen de kortste keren ontgoocheld. Het cultuurverschil is gewoon te groot.'

Volgens Vangheluwe biedt een Pool of Afrikaan geen meerwaarde als priester voor Vlaamse gelovigen. ‘Onze misvieringen verlopen volgens onze eigen cultuur en in onze eigen taal, daar kun je moeilijk onderuit. Je kunt in een kerk in een West-Vlaams dorpje niet beginnen zingen en dansen zoals dat in Afrika gebeurt.'

Vangheluwe: "Onze misvieringen verlopen volgens onze eigen cultuur."

Heel erg Katholiek!

De reden waarom buitenlanders in West-Vlaanderen niet welkom waren, was dat men bevreesd was, dat de omerta van het pedofiele en homofiele netwerk 'binnen' de Kerk doorbroken zou worden.

Bronnen:

http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid899346/brugse-bisschop-wil-geen-buitenlanders-als-priester.aspx

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=SV2LN276


Geen opmerkingen:

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------