BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

vrijdag 15 maart 2013

Godfried Kardinaal Danneels is naar eigen zeggen (TerZake 14 maart) een man die zegt wat hij denkt. De Belgische Pim Fortuyn zou er echter beter aan doen om te zeggen wat de Kerk zegt. In TerZake roept Kardinaal Danneels ook op om "het blad van het kindermisbruik nu snel om te draaien". Wel, mijnheer de Kardinaal, dat blad wordt nog NIET omgedraaid!


27 opmerkingen:

Anoniem zei

In plaats van het "blad om te draaien" over het thema misbruik, zou de kardinaal maar beter bekend maken waar zijn "beste vriend" zich in het "verborgene" bevindt. Transparantie is hier belangrijk, naar mijn mening. De slachtoffers een aalmoes geven is geen gerechtigheid. Er moet overtuigend bewijs zijn dat de daders effectief uit de maatschappij zijn gehaald voor een verder leven van boetedoening!

Anoniem zei

Deze kleine werkman durft een simpel voorstel te doen:
Welk een enorme opluchting zou het zijn voor iedere Katholiek die het hart op de rechte plaats draagt wanneer onze geliefde aartsbisschop en kardinaal Godfried Danneels de moed zou opbrengen om heel eenvoudig en gewoon menselijk te kennnen te geven dat het hem spijt een en ander een beetje te laat te hebben gemerkt - wat zeer aanvaardbaar is gezien zijn respectabele leeftijd.
Niet alleen zou hij op zeer grote sympathie kunnen rekenen van alle mensen van goede wil, hij zou ook een grote steun kunnen betekenen voor onze zeer geliefde aartsbisschop André Léonard en daarbij zijn geestelijk volk geweldig aanmoedigen.
Deze aanmoediging en versterking hebben we allen zeer nodig gezien de inktzwarte wolken die aan de horizon opdoemen.
Ik ben slechts een kleine werkman die gewoon is te buigen toch geloof ik absoluut dat het mogelijk en nodig is.

The Guardian Angel zei

De vraag is ook:

"Wie zijn de slachtoffers?"

Alle Katholieken zijn slachtoffer. Men heeft de gelovigen bedrogen. Hoe is dat kunnen gebeuren? Deze vraag hadden wij graag beantwoord gezien.

Het wordt steeds duidelijker dat de hoogste gezagdragers binnen de Kerk in België zeer veel boter op het hoofd hebben.

Het gaat niet over dit of dat concreet geval. Het gaat wel over het feit dat al meteen na de Tweede Wereldoorlog een klimaat van permissiviteit werd gecreëerd binnen de Kerk.

Dit permissieve kader maakte misbruiken mogelijk.

Anoniem zei

nee, de macht en het misbruik ervan maakte dit mogelijk

The Guardian Angel zei

@ Vorige Anoniem,

Kijk, dit is nu een interessant punt. Waar de modernisten de Kerk als instituut verantwoordelijk stellen, voor hetgeen er foutliep, stellen de gelovigen de gezagsdragers binnen de Kerk verantwoordelijk voor wat er gebeurd is.

Niet het machtsmisbruik, maar het gebrek aan macht is het probleem.

Bisschoppen willen de moraal niet afdwingen omdat ze niet gevolgd worden door degenen die gestraft zouden moeten worden. Dus straft men niet en gaat men 'dialogeren'.

'Dialogeren' is een zwaktebod. 'Ja' is 'ja' en 'neen' is 'neen'.

Als priesters zich aan het celibaat moeten houden, betekent dat ze zich aan het celibaat moeten houden.

Indien ze zich er niet aan houden, dan vliegen ze eruit.

Maar, wat doen de bisschoppen? Een niet celibataire priester? Die wordt uitgenodigd voor een gesprek. We gaan eens dialogeren. En zo wordt zwart en wit uiteindelijk grijs...

Matteüs 5 [37] Laat jullie ja ja zijn, en jullie nee nee; wat je daaraan toevoegt komt voort uit het kwaad.

Anoniem zei

* waar zegt Jezus dat het celibaat verplicht is? Durf het eens aan om de plaats in het evangelie aan te duiden waar dat staat?

The Guardian Angel zei

Matteüs 19

[10] Hierop zeiden zijn leerlingen: ‘Als het met de verhouding tussen man en vrouw zo gesteld is, kun je maar beter niet trouwen.’ [11] Hij zei tegen hen: ‘Niet iedereen kan deze kwestie begrijpen, alleen degenen aan wie het gegeven is: [12] er zijn mannen die niet trouwen omdat ze onvruchtbaar geboren werden, andere omdat ze door mensen onvruchtbaar gemaakt zijn, en er zijn mannen die niet trouwen omdat ze zichzelf onvruchtbaar gemaakt hebben met het oog op het koninkrijk van de hemel. Laat wie bij machte is dit te begrijpen het begrijpen!’

The Guardian Angel zei

De Kerk weet echt wel waarover Ze het heeft!

Anoniem zei

Jij weet niet waarover je het hebt. Hoe kan je daaruit afleiden dat bvb priesters celibatair MOETEN leven?

The Guardian Angel zei

Een man die priester wil zijn binnen de Katholieke Kerk kiest er dus zelf voor om priester te worden.

Een priester kiest dus vrijwilig voor het celibaat.

The Guardian Angel zei

SACERDOTALIS CAELIBATUS
Over het priestercelibaat
Paus Paulus VI - Encycliek
24 juni 1967


23 - Wanneer dus degenen, die door Jezus worden geroepen, de maagdelijkheid kiezen als iets begerenswaardigs en als iets moois, dan doen zij dit om het geheim van de nieuwheid van Christus, van al hetgeen hij is en van wat zijn grootheid uitmaakt, om de hoogste idealen van het Evangelie en het Koninkrijk, om de bijzondere openbaring van de genade, die tot ons komt uit het Paasmysterie van de Verlosser. Hun verlangen hierbij is om niet alleen te delen in de priesterlijke zending van Christus, maar ook om dezelfde levensstaat te aanvaarden als Hij.

35 - Het zou te veel tijd in beslag nemen maar toch zeer instructief zijn, een studie te maken van de historische documentatie over het kerkelijk celibaat. Wij mogen daarom volstaan met de hier volgende beknopte gegevens. In de christelijke oudheid getuigen de vaders en de kerkelijke schrijvers, dat zowel in het Oosten als in het Westen de vrijwillige onderhouding van het celibaat door de priesters op verschillende plaatsen werd gepraktiseerd.

36 - Deze praktijk heeft de westerse Kerk in het begin van de vierde eeuw door verschillende provinciale Concilies en door de pausen bevestigd, uitgebreid en gesanctioneerd. Het waren vooral deze herders en leraars van Gods Kerk, als de bewaarders en vertolkers van het kostbaar erfgoed van het geloof en van een heilig christelijk leven, die de praktijk van het celibaat hebben bevorderd, verdedigd en in ere hersteld in de volgende eeuwen, ook in tijden, waarin de geestelijkheid zelf en het verval van de maatschappij de beoefening van heldhaftige deugd allesbehalve gemakkelijk maakten. Tenslotte werd de wet van het celibaat door het oecumenisch Concilie van Trente plechtig vastgesteld en later opgenomen in het Kerkelijk Wetboek.

37 - Onze laatste voorgangers hebben hun vurige ijver en hun kennis aangewend om de geestelijkheid op dit instituut te wijzen en hen tot de onderhouding ervan aan te sporen. Wij willen niet nalaten, bijzonder blijk te geven van onze piëteit jegens onze onmiddellijke voorganger, die nog steeds voortleeft in het hart van de mensen en die tijdens de Romeinse Synode (1960) in aanwezigheid en met instemming van de geestelijkheid van Rome het volgende verklaarde: “Vooral bedroeft het ons, dat sommigen... zich overgeven aan de illusie, dat de Katholieke Kerk het plan zou hebben of het wenselijk zou achten, de wet van het kerkelijk celibaat op te heffen, die eeuwenlang het hoogste en schitterende sieraad was en nog is van het priesterschap. Het celibaat en de zorg om het te handhaven blijven ons altijd herinneren aan de historische en roemvolle tijden van vroeger, toen Gods Kerk een felle strijd moest voeren en een drievoudige overwinning behaalde; want dit is het embleem van de overwinning van Christus’ Kerk, nl. dat zij is vrij, rein, universeel”.

The Guardian Angel zei

SACERDOTALIS CAELIBATUS
Over het priestercelibaat
Paus Paulus VI - Encycliek
24 juni 1967

Bekrachtiging van de celibaatswet

43 - Maar dit alles betekent geen verslapping van de geldende wetgeving en mag evenmin beschouwd worden als het voorspel van de afschaffing ervan. Laat men geen voedsel geven aan deze veronderstelling, waardoor in de harten de kracht en de liefde wordt verzwakt, die aan het celibaat zijn zekerheid en zijn geluk schenken, en waardoor de ware leer omtrent het celibaat motiveert en de verhevenheid ervan aantoont. Laat men veeleer de studie bevorderen ter verdediging van de geestelijke zin en de zedelijke waarde van de maagdelijkheid en het celibaat.

The Guardian Angel zei

SACERDOTALIS CAELIBATUS
Over het priestercelibaat
Paus Paulus VI - Encycliek
24 juni 1967

De wortel van het probleem

49 - Wij kunnen moeilijk aannemen, dat door de afschaffing van het celibaat het aantal priesterroepingen aanstonds en in belangrijke mate zou stijgen. De huidige ervaring van de Kerken en de andere godsdienstige gemeenschappen, die aan hun ambtsdragers wel het huwelijk toestaan, schijnt het tegendeel te bewijzen. De oorzaken van het teruglopen van de priesterroepingen moeten elders worden gezocht, bijv. in het verlies of de verzwakking van de zin voor het goddelijke en het heilige, bij individuen en gezinnen, in het dalen van de waardering van de Kerk als heilsinstituut door geloof en Sacramenten. Het probleem moet daarom fundamenteel worden bestudeerd.

The Guardian Angel zei

SACERDOTALIS CAELIBATUS
Over het priestercelibaat
Paus Paulus VI - Encycliek
24 juni 1967

Een oproep in droefheid in verband met ambtsverlating

86 - Als deze priesters eens wisten, hoeveel leed, hoeveel schande, hoeveel zorg zij aan de Kerk Gods veroorzaken; als zij eens dachten aan de ernst en de verhevenheid van hetgeen zij eens op zich namen, aan de gevaren, die hen bedreigen voor het tegenwoordig en het toekomstig leven, dan zouden zij met voorzichtigheid en overleg te werk gaan bij hun beslissingen, dan zouden zij meer bereid zijn tot bidden, meer consequent en meer resoluut in het vermijden van de oorzaken van hun geestelijke en morele zwakheid.

Anoniem zei

Gelukgewenst met uw blog; ik leer hier veel waar ik anders niet aan toe kom.
Al die encyclieken, ik zou wensen dat ik in uw gemeente woonde, mogelijk bent u priester. Bij u te rade gaan loont werkelijk.

De bijbeltekst van 15 maart 2013 11:00
Mattheus 19:10-21
Zijn er bekende gevallen van mannen die niet trouwen omdat ze zichzelf onvruchtbaar gemaakt hebben met het oog op het koninkrijk van de hemel ?
Ik heb eertijds nochtans veel heiligenlevens gelezen maar vroeger 'zag' ik niet zoveel ondanks mijn toen betere ogen.

The Guardian Angel zei

Het gerucht gaat dat bijvoorbeeld Origines dit gedaan heeft. Maar, dit is waarschijnlijk roddel van zijn tegenstanders.

Automutilatie is echter verboden door de Kerk, omdat God de mens nu eenmaal geschapen heeft zoals hij is.

Anoniem zei

1. Mensen die celibaatsgelofte gedaan hebben moeten deze houden. Punt. Wat is anders nog de betekenis van een gelofte?
2. Degenen die het celibaat aanvallen doen deze aanval vanuit een seculiere logica, de logica van een hyperseksuele wereld.
3. Vanuit een sterk geloof is celibaat perfect mogelijk zoals zovele heilige priesters hebben aangetoond.
4. Niet alle Rooms-Katholieke priesters zijn celibatair maar dan gaat het om dispensatie bijvoorbeeld protestantse geestelijken die zich bekeren en tot priester worden gewijd. Een duidelijk voorbeeld zijn de Anglicaan Ordinariaten. De dispensatie van het celibaat is een praktische overgangsmaatregel.
5. Celibaat laat een totale toewijding aan God en aan zijn kudde toe.
6. Wie elk persoonlijk kruis afwijst, gelooft niet in de gekruisigde Christus. Wie een wereldse logica volgt, volgt de logica van de duivel.

Anoniem zei

Weg met al die apostaten-bisschoppen, uit onze bisdommen, uit onze kerken : WEG ! Ga uw perversies uitleven in de hel. De nieuwe paus zal ze er met zijn borstel uitvegen, al het gespuis dat de Katholieke Kerk aan het afbreken is van binnenuit. Ja, "bisschoppen" van België, we weten waar ge mee bezig zijt.

beauceron zei

Deze uitspraak van Kard. Danneels kan helemaal niet door de beugel- maar nog erger: ze was te verwachten.

Bij zeer vele personen die in deze schandalen zij het aktief zij het indedoofpotstekend verwikkeld waren vindt men hetzelfde psychogram:
1.Totale verloochening en verdringing van het gebeurde in het heden en verleden, gecombineerd met grote interne angst om de afschuwelijkheid van deze daden.
2. Sterke narcistische Tendensen met overgroot zelfwaardegevoel (het kerkelijk amt is voor velen een droom van carriere)
3.Histrionisch-theatraal gedrag, dikwijls gepaard met sterke nadruk op overdreven sexualiteit

en, bijzonder belangrijk voor de offers, daaronder de Hl. Kerk: met een grote waarschijnlijkheid van recidiveren.

Hier moet kloek en moedig ingegrepen worden- van ieder van ons op zijn gebied en met zijn charismen, en op de eerste plaats van Z.Emin. Aartsbisschop Léonard.
Per aspera ad astra!

Anoniem zei

Voor elk kind ooit echt misbruikt door 1 op 500 priesters, zijn er in Vlaanderen 10 tot 100 méér misbruikte kinderen waarover een haan kraait : misbruik door eigen broers, neven, ooms, incestueuze vaders. Zij leven met al die pijn maar voor hen is er niets, niemand schenkt er aandacht aan, met nog véél bijkomende gevolgen : in hun geval worden hele families aan stukken gescheurd, de wonden duren generaties lang. Men zou ook eens aan hen mogen denken. Wanneer kunnen we het groot vuil buitenzetten aan de Wollemarkt ?

Anoniem zei

Danneels : laten we DIE bladzijde maar snel omdraaien, hoe meer ge in dat putje roert, hoe meer en hoe langer het stinkt.
We zitten al met de koekelberg-ijskelder-satanstempel van Van Roey opgezadeld. Misschien kunnen ze daar Daneels later passend opbaren.

Anoniem zei

"Een man die priester wil zijn binnen de Katholieke Kerk kiest er dus zelf voor om priester te worden.

Een priester kiest dus vrijwilig voor het celibaat."

Wat een kromme redenering! Indien ik er zelf voor kies om priester te worden binnen de Katholieke Kerk kan ik niet vrijwillig kiezen voor het celibaat, het wordt me verplicht opgelegd.

In het citaat uit Matteus (dat natuurlijk geen stenografisch verslag is ...) zegt Jezus niet dat je verplicht bent je onvruchtbaar te maken met het oog op het koninkrijk der hemelen. Laat mensen die zich tot priester willen laten wijden kiezen, zo simpel is het.

Anoniem zei

@ Anoniem van 09:40,

Ik denk dat in de lege dominee-opleidingen bij één of andere protestantse sekte nog wel een plaatsje voor je zal zijn.

Het ga je goed!

Anoniem zei

@Anoniem 9:40: of ga het zoeken bij de orthodoxen of de anglikanen. Er zijn 1,2 miljard katholieken en 1,2 miljard andere christenen. Keuze te over dus.

Anoniem zei

Indien Karindaal Danneels het blad van het kindermisbruik omdraait, zal het hem wel vergaan zoals Kardinaal Mahony: ontken alles, ga naar het gerecht, laat je tot $10 miljoen veroordelen. En ga dan naar twitter om dan de gelovigen aan te moedigen om hun geld aan de armen te geven, zoals Paus Franciscus dit wil.

Nee, Nee, Nee.

Waneer je een bepaalde hoeveelheid bewijs tegen je hebt, ga je niets ontkennen. Dan kan je troost verlenen aan het vermeende slachtoffer, en het lijden dat je hem aangebracht hebt erkennen. Dat is het belangrijkste je voor een misbruikslachtoffer kan doen; het lijden erkennen.

Een bisschop moet in dat geval alleen het vermeende slachtoffer steunen, niet die vermeende misbruiker die hoogst waarschijnlijk niet recht in zijn schoenen staat, en je gooit hem buiten.

Onze Belgische Kardinaal zou dan ook iets eerbiedswaardigs doen voor de Belgische Katholieken. Nu moeten de gelovigen steeds opnieuw te horen krijgen hoe de Kerk als instituut een beerput is, alleen omdat de bisschoppen het ernaar maken, terwijl bij elk nieuw schandaal dat niet van hun doen is, ze steeds opnieuw tegen de schenen gestampt worden.

Ik begin echt te geloven dat bisschoppen echt niet meer kunnen aanvaarden dat de reden dat katholieken katholiek willen zijn, is omdat ze het katholieke Geloof, Haar doctrines wil geloven en er liefst niets aan veranderd.

Anoniem zei

(aan Anoniem 15 Mart 2013 23.15)
Geachte,
Kindermisbruik is een doodzonde- Jezus Christus zelf heeft hierover zeer kort en knap het oordeel en de straf aangesproken.
De Kerk, het Corpus humanum mystici Christi (een fantastische Encykliek van P. Pius XII, voor een groot deel voorgewerkt door P. Sebastiaan Tromp SI) staat volledig aan de kant van de slachtoffers-kan door haar plicht en opgave ook niet anders; de vergrijpen, het wegfoefelen en bagatelliseren gaan totaal tegen de lerr van de Kerk in-ze beschadigen de mystieke Bruid van Christus; en de amtsdragers die zich daaraan schuldig maken, plegen hoogverraad tegenover de Heer.

Anoniem zei

Aan anoniem 16. maart 2013 09.40

Natuurlijk is de keus om priester te worden een vrijwillige keuze voor het celibaat;
wanneer men voor het huwelijk kiest, legt men ook een belofte met verplichtingen af.
De essentie van Uw vraag is natuurlijk dat enigen graag priester willen zijn én getrouwd:
hier schijnt mij zeer veel narcisme en zelfverhoging in het spel te zijn, kan men doch de Kerk op zeer vele gebieden nederig dienen- vb. als broeder, als lid van een derde orde, als scholazanger, als oprechte catechist, als goede familievader.
Misschien wordt U toch beter dominee!

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------