BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

zondag 11 december 2011

Heilige Missen redden zielen uit het vagevuur



Na de dood van een mens wordt de ziel gescheiden van het lichaam en gaat ze naar een zekere bestemming.

De zielen van de overledenen gaan naar de Hemel, het Vagevuur of de Hel. In één van deze drie bovennatuurlijke oorden wachten alle zielen op de ‘Jongste Dag’ wanneer zij met hun verrezen lichamen verenigd zullen worden.

De zielen in het vagevuur zijn van de eeuwige verdoemenis gered maar moeten nog van hun onvolkomenheden worden gezuiverd om Gods licht te kunnen verdragen.

Door gebed en offer helpen de levenden de overledenen om hun uiteindelijke bestemming te bereiken: eeuwig gelukkig zijn bij God.

Omdat de eucharistie geacht werd het meest effectieve middel voor dit doel te zijn, de ondersteuning van het louteringsproces van de zielen in het vagevuur, ontstond het gebruik om meerdere missen voor de zielen in het vagevuur op te dragen.

Iedere mis werd en wordt gedaan voor één zogeheten misintentie, bijvoorbeeld het zielenheil van een gelovige.

De begrafenismis is de eerste mis voor het zieleheil van de overledene.

De priester besprenkelt het lichaam met wijwater en bewierookt het lichaam van de overledene.

De priester wijdt ook de grond op het kerkhof waarin de overledene zal worden begraven.

De Katholieke Leer stelt dus dat het opdragen van een requiemmis het verblijf van geredde zielen in het vagevuur zal bekorten.



Sessio XXV - Decretum de purgatorio

Omdat de Katholieke Kerk, onderricht door de Heilige Geest, op basis van de heilige Schrift en de oude overlevering van de vaders in heilige concilies en nu op deze oecomenische Synode heeft geleerd, dat er een reinigingsoord/vagevuur (purgatorium) is en dat de daar vastgehouden zielen door de voorbeden van gelovigen en vooral door het welgevallige Misoffer worden geholpen, beveelt de heilige Synode de bisschoppen om zich te beijveren dat de gezonde leer over het reinigingsoord, wat door de heilige vaderen en de heilige concilies is overgeleverd, door christengelovigen wordt geloofd, gehouden, geleerd en overal wordt verkondigd.


Dit zijn allemaal fundamentele aspecten van het Katholieke geloof.

Daarom hebben wij priesters nodig!

Leken kunnen onmogelijk de priesters vervangen!!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

God is volmaakt rechtvaardig en volmaakt barmhartig. Niet Hij maar wij oordelen onszelf door onze daden. De Heilige Mis wordt altijd op de eerste plaats opgedragen voor àlle "intenties" van God, het heil van alle zielen, om gered te worden.
Als bijkomende intentie mag men een H. Mis voor een bepaalde levende of overledene laten celebreren. Maar de Kerk leert dat God in Zijn oneindige wijsheid, rechtvaardigheid en barmhartigheid beslist, wanneer en hoe het lijden van een ziel in het vagevuur verminderd of beëindigd wordt. De zielen in het vagevuur blijven erin tot zij de laatste penning van hun schuld hebben terugbetaald. Er zijn zielen voor wie niemand HH. Missen laat opdragen. Die worden door God niet anders "behandeld", dan de zielen voor wie vele HH. Missen worden opgedragen. Nogmaals : God is volmaakt rechtvaardig.
Wij moeten altijd voor onze overledenen bidden, ook al weten we niet waar ze zijn. Als we voor hen bidden, en ze zijn in het vagevuur, dan zullen ook zij voor ons bidden en ons helpen. Als ze al in de Hemel zijn, past God onze gebeden en offers toe op de andere zielen, die ze nodig hebben. En als een ziel in de hel is, en we bidden voor die ziel... dan past God ons gebed op andere zielen toe.
We moeten niet alles willen weten en doorgronden, het is Gods wil dat we de eindbestemming van onze overledenen niet kennen. Zijn Liefde regelt alles perfect.
DE boodschap voor ons : niet zondigen, in staat van genade leven, en ons klaarhouden om elk moment gereed te zijn om ons leven op aarde te verlaten voor de eeuwigheid. En zoveel mogelijk... het goede doen en het kwade laten, om het Vagevuur te vermijden. Dat is ook de boodschap van de H. Theresia van Lisieux die Gode smeekte om niet langs het Vagevuur te moeten passeren, om direct Gods Liefde te kunnen zien en beminnen in de Hemel, zonder uitstel. A.

Anoniem zei

Voor de twijfelaars aan het bestaan van het vagevuur. Stel u een vader met jonge kinderen voor. De kinderen zijn in het bos en in de modderplassen gelopen. De kinderen en hun kleren zijn smerig : ze moeten eerst in het bad en de kleren in de wasmachine. Zo is het met de zielen die in staat van genade sterven maar nog één en ander uit te boeten hebben, omdat hun berouw niet diep genoeg was, en/of omdat de zondeschuld, de penitentie voor hun vergeven zonden, niet voldoende genoegdoening heeft gegeven aan Gods rechtvaardigheid, die het goede beloont en het kwade straft. A.

Anoniem zei

Wat ik hier lees maakt me misselijk. Ik ben een vrome moslim en toevallig op deze site terechtgekomen. Wat ik hier allemaal te lezen krijg is PURE KETTERIJ.

Jezus, een mens zou aan God gelijk zijn? KETTERIJ!!! Wie zijn jullie om zo hoogmoedig te zeggen wat God, Allah zou moeten doen of zijn. Allah is de Goedertierene, de Barmhartige, de Onnoembare. Jullie God is verschrikkelijk.... Ik huiver....

Youssouf Ibn Telloun

The Guardian Angel zei

Ik vind de reactie van onze beste moslimvriend zeer belangrijk.

Bisschop Bonny verkondigde enkele weken geleden nog dat 'de god van de christenen' en 'de god van de moslims', dezelfde god zou zijn.

Dit lijkt op een merkwaardige vorm van polytheïsme, iets wat onze moslimvriend ook schijnt aan te hangen.

Blijkbaar denken vrome moslims en échte Katholieken daar toch anders over.

Tot zover de 'Interreligieuze dialoog' waar men blijkbaar verzandt in zinloos gedialogeer over onbelangrijke details, zonder dat men enige notie heeft van het andere geloof.

Deze reactie toont ook aan dat de Katholieke godsdienstles in school inderdaad niets meer voorstelt.

Maar, ook het islamonderricht laat te wensen over.

Zelfs geschiedenislessen en maatschappelijke lessen of PAV slagen er bij de Vlaamse moslimstudenten niet in om enige noties van het Katholieke Geloof bij te brengen. Anders zou hij niet zo verontwaardigd gereageerd hebben!

Iedereen zou toch moeten weten dat:

God,
God de Vader,
God de Zoon
en God de Heilige Geest
is.

Er is maar 1 God en dat is de Heilige Drieëne God!!!

Anoniem zei

Youssouf, vrouwenbesnijdenissen, gedwongen huwelijken, eerwraak, het maakt ons ook misselijk. Uw haat tegen onze God zegt alles. Uw graad van "tolerantie" ook. Toch heeft Jezus zich voor elk van ons laten kruisigen en doden, om ons te verlossen van de zonde en dood, en ons de ware Godsdienst geopenbaard. Zijn Licht zal eeuwig over de duisternis triomferen.

Anoniem zei

Kijk, wat Youssouf hier zegt klinkt veel op het taalgebruik van Mgr. Bonny. Trek je er niet te veel van aan, en maak je niet druk wat een moslim over het katholieke geloof denkt.

Maak je eerder druk over de wolven in schaapskleren,(ketters met stola, kasuifel of mijter)

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------